Artikkelindeks

AMD står for Aldersrelatert Makula Degenerasjon. Populært kalles dette også «Forkalkninger» eller bare « Makula». Makula betyr liten flekk. Denne lille flekken i øyet er helt nødvendig for at øyet skal oppfatte små detaljer fordi her har øyet sin største tetthet med nerveceller.

Hva er AMD? Hos en person med AMD er nervecellene i makula ødelagt eller skadet. Graden av synsreduksjon henger sammen med hvor stor andel av nervecellene som er tapt. For at makula skal fungere normalt i et øye må strukturen av netthinnen være regelmessig. Ved AMD mister ofte netthinnen ofte sin regelmessige struktur og det oppstår derfor fortegninger i bildet som hjernen oppfatter. Dette utnyttes i en vanlig test , den såkalte Amslers chart. Denne distribueres fra Blindeforbundet og av og til i ukeblader. Ved våt AMD (se neste side for en datasimulering av dette) vil ofte linjene bli uregelmessige, uregelmessige og skeive. Dette kalles metamorfopsi, eller forvandlet syn.

Jeg vil understreke at det er de færreste pasienter som får de mere alvorlige grader av AMD. En tørr AMD kan holde seg stabil i årevis og kanskje aldri gi alvorlig synshemning.

 

  Normal Amslers test (over)  Bildet viser et regelmessig rutenett. Nervecellene i macula har en regelmessig anordning og oppfatter dette på en normal måte.   
  Bildet over: Amslers test viser her såkalt metamorfopsi, dvs. forvandlet syn. Strukturen i netthinnen er her blitt uregelmessig og rutenettet blir forvridd med skeive ruter og linjer. Våt AMD er bare en av årsakene til metamorfopsi. Andre muligheter er for eksempel epiretinal fibrose, en sykdom der det dannes arrvev på overflaten av netthinnen som snurper denne sammen.

aa


 
Hva betyr AMD for øyets funksjon?
Man har alle grader av AMD, fra lette fargepigmentforandringer som sees på bilde av øyebunnen til de mest alvorlige der hele den sentrale del av netthinnen er ødelagt. Pigmentforandringene trenger ikke å gi noen svekkelse av synet i det hele tatt, mens en fullt utviklet AMD vil gi en betydelig synsssvekkelse, slik at pasienten kun har gangsyn.

Under har vi 2 bildeserier som viser endringene som kommer som følge av utviklingen av aldersrelatert makuladegenerasjon.

(alle bildene kan zoomes inn ved å klikke på dem)

I øverste rad er det normale utgangspunkt.

Nervecellene i netthinnen er regelmessig anordnet, omtrent som rutenettet i andre rad  viser.

I 3. rad kommer det uregelmessigheter i cellene i netthinnen, og disse uregelmessighetene forplanter seg til bildet som dannes - slik at dette blir forvridd. Dette kalles metamorfopsi.

1 4. rad  oppstår det defekter i cellelaget i netthinnen , og pasienten begynner å merke "huller" i synsfeltet - områder der detaljene blir utydelige.

I den siste raden blir dette grå området tettere og tettere og gjør at detaljene blir helt borte.  Tilslutt oppstår et mørkt felt sentralt i synsfeltet der pasienten ikke ser. Etterhvert kan det bli umulig å lese fordi man ikke kan bruke dette sentrale området til å lese (dette er det eneste område som har tilstrekkelig oppløsningsevne til at lesing er mulig) . Man blir ikke blind av dette - men kan i de mest uttalte tilfellene få dårlig gangsyn. Dette kalles sosial blindhet. Langtkommen AMD er den vanligste årsak til sosial blindhet i den vestlige verden.

 

 
 
 
 
   
 
   
 
   
 

 

 PS: Vi mottar gjerne tilbakemeldinger om alle artikler. Bruk E-mailadressen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

 

 

 Artikkelvisninger
1586456