Artikkelindeks

 

Bakgrunn: Med grå stær operasjon med vanlig linse vil man kunne korrigere langsynthet og nærsynthet, men ikke skjevheter (astigmatisme) i hornhinnene.

For å illustrere dette er et øye uten skjevheter som en ball. Den er like krum i alle plan.

Et øye med astigmatisme kan sammenlignes med en ball som er mer eller mindre flattrykt.

Følgen av dette er at lyset som kommer inn i øyet ikke brytes til ett brennpunkt. En astigmatisk intraokulær linse (IOL) som korrigerer astigmatisme kalles en torisk linse. Denne vil motvirke øyets astigmatisme og sørge for at lyset brytes til ett brennpunkt. Synsskarpheten vil da bli større.

Når bør man bruke en torisk IOL? Nesten alle mennesker har en viss astigmatisme i hornhinnen. Det er veldig stor forskjell på hvordan astigmatismen oppleves hos den enkelte. Er astigmatismen under 0,75 Dioptri (måleenhet for brytning / brillestyrke) vil de fleste ikke merke noe særlig til den, synsskarpheten er ganske bra allikevel. Overskrider astigmatismen 1,5 til 2 Dioptrier vil synsskarpheten bli vesentlig bedre dersom man bruker en torisk linse.


Nedenfor beskrives en operasjon der vi implanterer en torisk linse. Før operasjonen starter må kirurgen beregne styrken på den toriske linsen, enten ved å bruke et dataprogram eller ved hoderegning. Nedenfor er vist et diagram som viser en linseberegning, samt plan for hvordan linsen skal stå ved avslutning av operasjonen.

 

 

 

 


 

Torisk linse før og etter innsetting

 

  Her er den toriske linsen før innsetting i øyet. Den er til forveksling lik en vanlig intraokulær linse (IOL) - bortsett fra de 3 merkene på hver side av optikken. Disse merkene indikerer aksen for den astigmatiske korreksjon.
  Her er den toriske linsen satt inn i øyet. IOL'en ligger nå inni den gamle linseposen (linsekapselen). Nå blir de 3 merkene på hver side av linseoptikken orientert i samsvar med merkene. Man bruker et vinkelmål slik at den flateste aksen på linsen blir lagt over den krummeste aksen i øyet. På denne måten blir astigmatismen nøytralisert.
Linsen blir liggende stabilt inni linsekapselen, og nøytraliser skjevheten for resten av livet.
(Dette bilde viser en linse som er satt inn for en tid tilbake).

Før selve operasjonen starter må kirurgen avmerke horisontalplanet, slik at vi vet hvordan den toriske linsen skal orienteres når man kommer til dette punkt i operasjonen.

Avmerking av horisontalplanet med nålerisp eller blekk /tusjfarge. De neste fasene av operasjonen er like enten man skal implantere en vanlig IOL eller en torisk linse frem til IOL'en er satt inn i øyet. Jeg viser til artiklene om vanlig grå stær operasjon for beskrivelse av dette.

 


 

Problemer etter implantasjon av torisk linse: De samme problemer kan oppstå etter implantasjon av torisk linse som med vanlig linse. Disse mulige problemene er omtalt annet sted . Den eneste komplikasjon som er særegen for implantasjon av torisk linse er at linsen dreier seg inni linsekapselen. Små rotasjoner av linsen har lite å si, men dersom rotasjonen blir for stor vil det gå ut over synsskarpheten. Man må da med en liten reoperasjon dreie linsen tilbake til merkene. Dette er sjelden nødvendig, men etter reoperasjon med korreksjon av linserotasjonen vil forløpet nesten alltid være ukomplisert.

 

Oppsummering om torisk IOL:Toriske linser er et meget godt alternativ for pasienter som har større grader av astigmatisme. Resultatene er meget gode og risikoen for komplikasjoner er små. Eneste ulempe er at toriske linser ikke dekkes av NAV – pasientene må betale merkostnaden med den toriske linsen selv. Merkostnaden er på 4-5000 kr. (avhengig av styrke, vi tar forbehold om prisendringer fra leverandør).  

 

PS: Vi mottar gjerne tilbakemeldinger om alle artikler. Bruk E-mailadressen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.  

Artikkelvisninger
1586414