Artikkelindeks


For et godt resultat er det viktig at man treffer nullpunktet for avstandsdelen.
Under forundersøkelsen blir det derfor gjort målinger av øyet som skal sikre dette.
Avvik kan allikevel oppstå, fordi øyne kan ha anatomiske avvik som har innflytelse på resultatet. Det som betyr noe her er avstanden fra hornhinnen til forsiden av den nye linsen. Under forundersøkelsen måles denne avstanden med en nøyaktighet på 1 hundredels millimeter. Det kan av og til være vanskelig å forutsi nøyaktig hvor den nye linsen vil plassere seg. Avvik på 0.3 mm kan gi et brytningsavvik på 1 Dioptri.
Oftest vil de 2 øyne oppføre seg likt. VI tar resultatet på første øye til etterretning når vi opererer øye nummer 2 og sikter litt på + eller – siden avhengig av resultatet på første øye.

 


 

Monovision - en bra metode for oppnåelse av brillefrihet.

Med monovision menes at man bruker det ene øyet på lang avstand og det andre øyet på nært. Dette innebærer at man må ha forskjellig brytning i de 2 øynene. Det øyet som skal brukes til lesing må være nærsynt, det andre nær normalsynt.

Man har forskjellige grader av monovision, dersom det nærsynte øyet er ca -1 vil man kunne lese endel i godt lys, er det -3 vil man kunne lese godt også i relativt dårlig lys. Men hvis øynene er veldig forskjelligevil hjernen kunne ha vanskeligheter med å koordinere synet fordi samsynet blir dårligere.

Dersom pasienten fra før har hatt 2 relativt like øyne anbefaler jeg alltid at man tester ut monovision med kontaktlinser først. Dette betyr ikke at man skal bruke kontaktlinser over tid - kun at man skal finne ut om hjernen tolererer denne synssituasjonen ved noen ukers bruk. Man kan også med kontaktlinser teste ut hvilken forskjell i styrke mellom øynene som hjernen tolererer.

 Hvordan er fremtidens linse til korreksjon av alderssyn?
Ideelt sett skulle man ønske at linsen forandrer egenskaper når man skal se på nært hold, i forhold til på avstand – og til mellomavstander. Dette er ikke tilfelle med dagens linser.
For tiden eksperimenteres det med såkalte akkomodative linser. Dette er linser der den optiske delen er festet med en hengsel til opphengsmekanismen (haptikken). Den optiske delen flytter seg litt forover når man skal se på nært hold. Når øyet slappes av beveger optikken seg bakover igjen. Fordelen med denne linsen er at man hele tiden kun har ett fokus. Haloer og diffust syn skal i teorien derfor ikke forekomme. Problemet med denne linsen er at linsekapselen (hinnen rundt den gamle, naturlige linsen) der linsen festes omdannes til arrvev som ikke kan bevege seg. Dermed «stivner» linsen i avstandsfokus. For tiden har også linsen en relativt liten optisk diameter, noe som kan føre til randfenomener der lyset passerer gjennom pupillen, men utenfor linsen. Foreløpig må man betegne bruk av denne linsen som eksperimentell.

 

PS: Vi mottar gjerne tilbakemeldinger om alle artikler. Bruk E-mailadressen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 
Artikkelvisninger
1586454