Artikkelindeks

 

Claude Monet:

monet_sandvika_1885.jpg

De fleste som blir operert for grå stær opplever at fargesynet blir endret , ofte opplever de at synet blir mer blåaktig i det "nye" øyet etter operasjonen ,  eller mer gulbrunt i det gamle. Detaljene i bildene blir utydelige ettersom den grå stæren utvikler seg.

Dette blir godt illustrert når vi ser på den store franske maleren Claude Monet (1840-1926). Han er blittt kalt lysets mester. Han har en stor produksjon, blant annet har han malt en rekke bilder fra en dam med vannlijer under mange slags lysforhold. 

Claude Monet  hadde et studieopphold i Sandvika i 1885, og malte der en rekke motiver, blant annet med gamle Løkke bru og Kolsåstoppen (bildet øverst) . Han har en gate der oppkalt etter seg  (Claude Monets Alle) - se etter dette neste gang du besøker Sandvika Storsenter!

 

Det er klart at vi skal være forsiktige med å tilskrive bildenes utseende til hans øyesykdom, men ettersom han selv fra 1912 ga uttrykk for at han strevde med å se - er det lett å tenke at bildenes utforming og koloritt  skyldes sykdommen. Han skal ha sagt at han strevde med å finne fargene, og måtte se på teksten på maling-tubene  når han så utover vannliljedammen og skulle velge farge. 

Han ble operert for grå stær i 1923. Etter dette returnerte han til sin opprinnelige stil - og kastet vrak på mange av sine bilder i den foregående 10-års perioden da han hadde grå stær. Enkelte av bildene ble endog malt omigjen.

 På neste side kan du se en lysbildeserie med hans bilder: 

Artikkelvisninger
1879877