Artikkelindeks

 

Eneste måte å behandle grå stær er med operasjon – men langt fra alle pasienter som har grå stær trenger operasjon.

Først noen ord om indikasjonsstillingen for operasjon av grå stær, dvs. hvem skal opereres.

Lette grader av grå stær trenger ikke operasjon. Det er først når ujevnhetene i linsen når linsens sentrum, hvor lys må passere for å nå inn til netthinnen, at den grå stæren har betydning for synet. Ujevnhetene i linsen vil føre til at lyset som skal inn i øyet brytes ujevnt, og at det derfor ikke oppstår noe klart fokus på netthinnen der nervecellene i øyet danner bildet.

Måling av synsstyrke:

Det er vanlig å angi synsstyrke som et desimaltall, der visus 1,0 skal indikere 100% syn, samt 0.5 angir 50% syn. Prosentangivelsene er svært vilkårlige. Unge mennesker har ofte bedre visus enn 1,0, kanskje opp til 1,5, mens gamle pasienter uten påvisbar sykdom i øyet kan ha et visus på 0.7 eller ned til 0.3 hos svært gamle pasienter. Visus alene er en dårlig måte å kvantitere synshemning på, men det kan gi en indikasjon. Man er aldri garantert visus 1,0 etter en operasjon.

Hvis jeg allikevel skal gi en grov indikasjon på når det er behov for grå stær operasjon på grunnlag av visus, vil jeg si at man kun bør operere med mindre visus er lik eller dårligere enn 0.7. Hovedunntakene fra denne «regel» er ved bakre skallkatarakt der visus kan være 1,0 ved svak belysning, men faller til 0.1 eller fingertelling når man kommer ut i sterkt lys. Et annet unntak er ved større grader av kjernesklerose, der brytningen i øyet forandrer seg vesentlig og er til plage for pasienten.

Uansett bør man ikke opereres for grå stær, dersom man ikke har plager med synet.

 


 

Om selve operasjonen:

Det første som gjøres når du ankommer operasjonsdagen er å starte med pupilleutvidende dråper.

En grå stær operasjon er vesentlig enklere når pupillen er stor, og kirurgen hele tiden kan se hele linsen. Pupilleutvidende dråper kan måtte gis i flere omganger med kanskje 15-20 minutters intervall , og det er dette som tar mest tid når du sitter og venter på operasjon.

Pasienter som er engstelige eller anspente bør motta tilbud om beroligende og muskelavslappende tablett som premedikasjon. En operasjon vil alltid være enklere med en avslappet pasient.

Operasjonen foregår med lokalbedøvelse, som regel bare øyedråper, men ofte gir vi i tillegg lokalbedøvelse inn i øyet etter at operasjonen er påbegynt. Med dette vil 90-95% av pasientene kjenne minimalt med ubehag. Dersom kirurgen forventer spesielle problemer under operasjonen kan man gi sprøytebedøvelse som settes bak øyet. Dette gjøres spesielt hvis pasienten er svært sensitiv eller man forventer en langvarig operasjon.

De enkelte trinn i operasjonen er som følger:

  Man lager 2 små snitt i øyet med kniv. Hovedsnittet er ca 2,2 mm bredt. I tillegg lages et hjelpesnitt, ca 1 mm bredt. Gjennom disse utføres hele operasjonen.

Øyet fylles med et viskøst medikament (visco) som sørger for at øyet holdes utspilt under operasjonen. Med pinsett gjennom hovedsnittet rives et hull i fremre linsekapsel. Dette kalles capsulorhexis. Det er viktig at dette hullet rives helt rundt, ettersom linsekapselen da tåler mye større belastninger uten at den revner.

Etter at capsulorhexis er utført injiseres det vann under linsekapselen for å definere linsens lag, samt å gjøre linsekjernen bevegelig.

Fakoemulsifikasjon. Fako-instrumentet settes inn i øyet. Med dette knuses linsekjernen med ultralydteknikk (ikke laser!). For å få en grei og effektiv fjernelse av linsekjernen er det en fordel å dele denne opp i flere mindre biter. Den grøten som oppstår av den knuste linsekjernen suges ut.

IA - fjernelse av linsecortex. Man er kommet til IA-fasen av operasjonen. I denne fasen suges den løsere linsecortex ut med IA-en. IA står for irrigasjon aspirasjon. I det hele tatt brukes mye vann under operasjonen.

Etter at all cortex er ute spyles og suges linsekapselen ren for cellerester. Av og til vil det være cellerester som ikke lar seg fjerne uten å lage komplikasjoner. (se egen artikkel om etterstær).

 
 

Her er injectoren som brukes til å sette den kunstige linsen  (IOLén)inn i øyet. Linsen plasseres i den fremste plast-delen i sammenrullet tilstand og sprøytes inn i øyet slik som det vises på vildet under. 

 

Innsetting av den kunstige linsen. Etter dette føres en sammenleggbar linse (IOL = Intraokulær Linse) inn i øyet. Denne plasseres inni den gamle linsekapselen, der den fester seg og ligger stabilt resten av livet.

Tilslutt suges visco ut av øyet. Dette gjøres for å hindre at øyetrykket stiger etter operasjonen. Man setter som regel antibiotika inn i øyet for å forebygge infeksjon.  

 

 

 

PS: Vi mottar gjerne tilbakemeldinger om alle artikler. Bruk E-mailadressen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

 

 

 

Artikkelvisninger
1917470