Artikkelindeks

 Komplikasjoner etter operasjon for frå stær - bakre deler av øyet

  Glassvæskeløsning. Dette skyldes dels en aldersbetinget degenerasjon i den gjennomsiktige glassvæsken som ligger bakenfor linsen og foran netthinnen. Glassværskefibrene klumper seg med årene sammen og det oppstår værskefylte hulrom i glassvæsken, eller corpus vitreum. Tilslutt blir glassvæsken så «gjennomhullet» at den kollapser. Da kommer gjerne endel grums/fortetninger frem og kan skygge for skarpsynspunktet / macula. Dette kan være plagsomt og gi dårlig syn (se bildet) . 
 

Hvis glassvæskeløsningen kommer brått kan det rives hull i netthinnen, og netthinneavløsning kan oppstå. Lynglimt kan være et tegn på at en alvorligere skade har oppstått. Man bør oppsøke øyelege ved akutte symptom er på glassvæskeløsning, men dersom øyelegen ikke finner at det har oppstått skade på netthinnen vil man kun avvente at skyggene (også kalt floaters, eller mouches volientes) synker ned i bunnen av øyet og kommer bort fra synsaksen.

En grå stær operasjon kan fremskynde glassvæskeløsning, dels pga kjemiske endringer inni øyet, dels fordi den nye linsen er mye tynnere enn den gamle, og glassvæsken på en måte faller fremover i øyet fordi støtten fra den gamle linsen blir borte. Når den «faller fremover» vil den løsne baktil og bakre corpusavløsning oppstår. 

 Netthinneavløsning eller rift i netthinne: Dette forekommer i ca 0.5% av opererte pasienter i løpet av det første årene etter operasjonen. Symptomene på netthinneavløsning er plutselig forekomst (eller økning) av fluer i synsfeltet, evt. samtidig lynglimt. I langtkomme tilfeller merker man betydelig svekkelse av synet, som en rullegardin som trekkes ned. Kommer man tidlig til behandling kan hullet i netthinnen forsegles med laser. I fullt utviklede tilfeller med netthinneavløsning (som på bildet over) må pasienten opereres. Hvor godt synet blir etter operasjonen er avhengig av hvor stor del av netthinnen som var avløst. Ca. 10% av de med fullt utviklet netthinneavløsning får sterkt svekket syn eller blir blind selv etter maksimal behandling.

 


 

 

 

  Cystoid makulaødem. Bildet viser OCT bilde hos pasient med CME. Merk væskefylte hulrom i netthinnen samt betydelig hevelse i maculaområdet. I svært mange tilfeller kan man se lette tegn til CME på OCT undersøkelse etter grå stær operasjon (kanskje så ofte som 70%) men bare i 2-3 % er ødemet så alvorlig at det oppfattes av pasienten og erkjennes klinisk. 
 
  ildet viser normalisering av netthinnen etter behandling med øyedråper i ca 6 uker. Nesten alle tilfeller med CME blir bra igjen etter 6-12 ukers behandling. Om man får CME gjelder det å være tålmodig  - man kan ikke forvente bedring før det er gått minst 4-6 uker.  

 


 Endoftalmitt:

En av de alvorligste komplikasjoner som kan komme etter en grå stær operasjon er infeksjon inni øyet, såkalt endoftalmitt. Dette skyldes at bakterier kommer inn i øyet i forbindelse med operasjonen eller umiddelbart etterpå. Disse bakteriene stammer som regel fra pasienten selv. Vi gjør mye for å forsøke å minske risikoen for denne alvorlige komplikasjon. Denne komplikasjon forekommer hos 1 av 1000 til 1 av 3000 pasienter som blir operert. Dersom man kommer tidlig til behandling og bakteriene ikke er av de mest aggressive vil oftest synet kunne reddes, men ikke sjelden blir synet sterkt redusert, eller endog blindt. Symptomer på endoftalmitt er økende smerter , rødhet og tåkesyn. Symptomene kommer gjerne 2-3 dager etter operasjonen, men kan i sjeldne tilfeller komme etter flere uker. Det er alltid viktig at pasientene kontakter oss dersom det oppstår smerter i et operert øye i dagene etter operasjonen. Behandling vil bestå av innleggelse på sykehus, ofte operasjon med vitrektomi, dvs. at det tas bakteriologiske prøver fra glassvæsken, samt intensiv antibiotikabehandling.

  Tilfelle med postoperativ endoftalmitt. Merk rødt og irritert øye samt puss betennelsesprodukter bakenfor pupillen.

 Oppsummering: Risikoen for alvorlige komplikasjoner som kan resultere i dårligere syn enn det var i utgangspunktet er under 1%. Sannsynligheten for forbedret syn ved grå stær operasjon (dersom øyet ellers er friskt) er ca.90%. I ca . 10 % er det ingen endring.

Mitt råd til pasienter er: Ikke la deg operere før du merker at synet er redusert - ikke nødvendigvis mye redusert - men slik at du føler du skulle sett bedre. Dette er en meget trygg operasjon  - med meget gode resultater. Dersom du føler du skulle sett bedre: Ikke la risikoen for komplikasjoner avholde deg fra å bli operert.  Bedre odds enn dette har man sjelden for å lykkes på noe område i livet.

 

 

PS: Vi mottar gjerne tilbakemeldinger om alle artikler. Bruk E-mailadressen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Artikkelvisninger
1879848